Anthony LaPaglia
Data urodzenia: 1959-01-31
Miejsce urodzenia: Adelajda, Australia
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Cherie Michan; 2. Gia Carides (od 12.09.1998), córka Bridget (ur. 2003)

Biografia:
Anthony LaPaglia jest znany ze swych pełnych pasji, wzruszających kreacji dla filmu, teatru i telewizji. Nauczyciel, hydraulik, masażysta, budowlani to nie role w które się wcielał, ale zawody, które wykonywał zanim poważnie zabrał się za aktorstwo. -"To, że zacząłem grać w filmach do dziś uważam za duży przypadek. Po prostu w teatrze mieli wolny etat! Na szczęście jestem na tyle elastyczny, że szybko udało mi się zmienić branżę. Niedługo potem, okazało się, że szukają aktorów do serialu telewizyjnego. A ponieważ zdążyłem wypracować sobie już pewien warsztat, natychmiast się zgłosiłem. Połowa sukcesu to bezczelność i pewność siebie!"- żartuje Anthony LaPaglia. Dziś jego praca jest wysoko ceniona i nie musi już polować na wolny etat. To reżyserowie polują na niego. Zauroczył widzów swą rolą Steve'a Dee w komedii Alana Aldy "Betsy's Wedding"(1990). Jego kreacja w niezależnym filmie "Bulletproof Heart"(1994) wywołała jednogłośny entuzjazm na Festiwalu Filmowym w Cannes i The Toronto International Film Festival. Pojawił się na Broadway'u w bardzo ciepło przyjętej przez widzów adaptacji sztuki Arthura Millera "A View From The Bridge". Za swą rolę LaPaglia otrzymał nagrodę Tony za najlepszą rolę pierwszoplanową, the Drama Desk Award i Outer Critics Award. Przełomową rolą w jego karierze teatralnej okazała się kreacja w komedii "Bouncers", gdzie aktor zagrał 8 z trzydziestu postaci. Z długiej listy jego ról teatralnych wymienić można role w: "Northeast Local" i "The Rose Tattoo", za która otrzymał nominację do nagrody za wyjątkowe osiągnięcie sceniczne. Duże zainteresowanie wywołał również występ w "On the Open Road" w Teatrze Publicznym Josepha Pappa W 1997 roku LaPaglia zagrał w chwalonym przez krytyków serialu Stevena Bochco "Murder One" rolę utalentowanego prawnika obrońcę, Jamesa Wylera. Do innych ról telewizyjnych należą: "Keeper of the City"(1991) i "The Criminal Justice"(TV,1990), za którą dostał nominację do CableACE Award. Wystąpił również wraz z Embeth Davidtz w "Garden of Redemption"(TV,1997). Zagrał również Jima Valvano w filmie CBS "Never Give Up: The Jimmy V Story"(TV, 1996). Grywa z największymi aktorami kina amerykańskiego i w tej chwili jest ceniony na równi z nimi. -"Bardzo mi to wszystko schlebia, ale jestem zdania, że nigdy nie można czuć się zbyt pewnie. Kiedy aktor osiada na laurach, łączy się to zazwyczaj z końcem kariery. A mnie jest dobrze z tym co robię" . Jego młodszy brat Jonathan LaPaglia (ur. 1969r.) jest także aktorem.
8.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Jack Malone (gościnnie)
8.4
Django
Django Unchained
2012 Roy
0.0 2011 Jack Malone (gościnnie)
0.0 2010 Jack Malone (gościnnie)
8.5 2004 Jack Malone (gościnnie)
7.3
Jezioro Salton
Salton Sea, The
2002 Jack Malone (gościnnie)
7.7
Bez śladu
Without a Trace
2002 Jack Malone (gościnnie)
6.8
Miłość w Nowym Jorku
Autumn in New York
2000 Jack Malone (gościnnie)
6.6
Człowiek firmy
Company Man
2000 Jack Malone (gościnnie)
7.5
Świat zabawy
House of Mirth, The
2000 Jack Malone (gościnnie)
10.0 2000 Jack Malone (gościnnie)
7.5
CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas
CSI: Crime Scene Investigation
2000 Jack Malone (gościnnie)
6.2
Wbrew przykazaniom
Commandments
1997 Jack Malone (gościnnie)
7.3 1996 Jack Malone (gościnnie)
8.6
Morderstwo
Murder One
1995 Jack Malone (gościnnie)
7.4
Klient
Client, The
1994 Jack Malone (gościnnie)
6.8 1993 Jack Malone (gościnnie)
6.8
Krwawa Maria
Innocent Blood
1992 Jack Malone (gościnnie)
7.0
Jego zdaniem, jej zdaniem
He Said, She Said
1991 Jack Malone (gościnnie)
7.0
Dobry gliniarz
One Good Cop
1991 Jack Malone (gościnnie)
7.8 1989 Jack Malone (gościnnie)
10.0 1989 Jack Malone (gościnnie)
7.6
Opowieści z krypty
Tales from the Crypt
1989 Jack Malone (gościnnie)
5.3
Zimna stal
Cold Steel
1987 Jack Malone (gościnnie)
7.7
Strefa mroku
Twilight Zone, The
1985 Jack Malone (gościnnie)
7.6 1984 Jack Malone (gościnnie)
10.0 1982 Jack Malone (gościnnie)
7.3
Magnum
Magnum, P.I.
1980 Jack Malone (gościnnie)
6.2 1979 Jack Malone (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Anthony LaPaglia filmy Anthony LaPaglia najlepsze filmy Anthony LaPaglia zdjęcia Anthony LaPaglia galeria Anthony LaPaglia biografia Anthony LaPaglia nominacje Anthony LaPaglia nagrody i wyróżnienia Anthony LaPaglia filmografia Anthony LaPaglia aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.