Christoph Waltz
Data urodzenia: 1956-10-04
Miejsce urodzenia: Wiedeń, Austria
Stan cywilny: żona (rozwód), 3 dzieci

Biografia:
Ten urodzony w Austrii aktor teatralny, telewizyjny i filmowy, po raz pierwszy pojawił się na szklanym ekranie w 1979 roku w dwóch produkcjach austriackiego reżysera Reinharda Schwabenitzky'ego: serialu niemieckim "Parole Chicago" jako Eduard i telefilmie "Feuer!". Urodził się 4 października 1956 roku w Wiedniu, gdzie uczęszczał na seminarium Maxa-Reinharda oraz Lee Strasberg Theater Institute w Nowym Jorku. Ukończył studium śpiewu przy Akademii Muzycznej w Wiedniu. W latach 1976-1992 występował na scenie teatralnej; w Zürichu w przedstawieniu "Amadeusz" (reż. August Everding) i szekspirowskiej sztuce "Hamlet" (reż. Benno Besson), w Köln w spektaklu "Das alte Land" (reż. Jürgen Flimm), w Hamburgu w przedstawieniu "Penthesilea" (reż. Jürgen Gosch), we Frankfurcie w spektaklu "Król Lear" (reż. Robert Wilson) oraz w Salzburgu w przedstawieniu "Der einsame Weg" (reż. Thomas Langhoff). Pierwszą znaczącą rolą na dużym ekranie była postać Tristana w przygodowym filmie "Legenda Tristana i Izoldy" [1982]. Krzysztof Zanussi zaangażował go do swoich dwóch filmów: jako uciekiniera z więzienia w Oświęcimu w biograficznym "Życie za życie. Maksymilian Kolbe" [1991] oraz w roli Maksymiliana Gierymskiego, przyjaciel brata Alberta w religijnym "Brat naszego boga" [1997]. W biblijnym filmie telewizji TNT "Jakub" [1994] Petera Halla zagrał postać Morasha. Za przekonywującą rolę agenta Roya Blacka w telewizyjnym filmie niemieckim "Du bist nicht allein - Die Roy Black Story" [1996] zdobył nagrodę specjalną Baden-Baden Days of Teleplay, Bavarian TV Award i nominację do nagrody Złotego Lwa. Telewizyjna postać Dietera Cilova w dramacie kryminalnym "Der Tanz mit dem Teufel - Die Entführung des Richard Oetker" [2001] oraz główna rola Lehmanna w telefilmie "Dienstreise - Was für eine Nacht" [2002] przyniosła mu Adolf Grimme Award. W 2003 roku odebrał nagrodę niemieckiej telewizji za kreację Brisky'ego w kryminale telewizyjnym "Jagd auf den Flammenmann" [2003].
8.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Dr King Schultz
8.4
Django
Django Unchained
2012 Dr King Schultz
5.7
Green Hornet 3D
Green Hornet, The
2011 Chudnofsky
7.0
Trzej muszkieterowie 3D
Three Musketeers, The
2011 Kardynał Richelieu
7.4
Woda dla słoni
Water for Elephants
2011 August Rosenbluth
0.0 2005 Wolf Sevening
7.1
Przyzwoity przestępca
Ordinary Decent Criminal
2000 Peter
7.2
Komisarz Rex
Kommissar Rex
1994 Martin Wolf (gościnnie)
0.0 1991 Hans-Joachim Dorfmann
5.0 1981 (gościnnie)
10.0 1981 Markus Dorn
7.8 1977 (gościnnie)
6.2 1974 Schumann (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Christoph Waltz filmy Christoph Waltz najlepsze filmy Christoph Waltz zdjęcia Christoph Waltz galeria Christoph Waltz biografia Christoph Waltz nominacje Christoph Waltz nagrody i wyróżnienia Christoph Waltz filmografia Christoph Waltz aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.