Jamie Foxx
Data urodzenia: 1967-12-13
Miejsce urodzenia: Terrell, Teksas, USA

Biografia:
Jamie Foxx (prawdziwe nazwisko Eric Morlon Bishop) aktor, reżyser, scenarzysta, producent, kompozytor urodził się 13 grudnia 1967 jak również wychowywał w Terrell, stan Teksas, Stany Zjednoczone. Po rozwodzie rodziców, gdy miał zaledwie siedem miesięcy, opiekę nad nim przejęli dziadkowie. Adoptowali go, podobnie jak uczynili trzynaście lat wcześniej z jego matką. W dzieciństwie zapisany był do skautów, na lekcje gry na pianinie oraz bardzo często chodził do kościoła, gdzie nauczył się śpiewać. Śpiew i muzyka stała się jego pasją. Jako siedmiolatek Jamie zaczął marzyć o karierze w show-biznesie. W 1986 r., po ukończeniu liceum, otrzymał stypendium muzyczne w United States International University (obecnie: Alliant International University) w San Diego. Jamie Foxx rozpoczynał swoją karierę występując w klubach jako komik i aktor komediowy. Na początku lat 90. XX wieku regularnie pojawiał się w komediowej serii TV In Living Color, gdzie występował tam u boku Keenana Ivory’ego Wayansa, Damona Wayansa i Jima Carreya. W 1996 roku zaczął prezentować w amerykańskiej sieci telewizyjnej Warner Bros swoje autorskie show pt. Jamie Foxx Show. Program ten stał się jednym z najpopularniejszych programów sieci. W 2002 roku Foxx zrealizował swój pierwszy program komediowy prezentowany na kanale HBO – Jamie Foxx: I Might Need Some Security. Miał także okazję do prowadzenia popularnego programu TV Saturday Night Live w sezonie 2001-2002. Jednak prawdziwą sławę przynioły mu dwa filmy. "Zakładnik", gdzie po raz drugi spotkał się z Michaelem Mannem. Twórca powierzył mu tym razem rolę taksówkarza sterroryzowanego przez płatnego mordercę (Tom Cruise). Wielu recenzentów było zdania, iż czarnoskóry aktor "ukradł" przedstawienie gwiazdorowi. Foxx uhonorowany został nominacjami do Złotego Globu, Złotego Satelity oraz nagrody Brytyjskiej Akademii Filmowej (BAFTA), a przede wszystkim do Oscara. Oraz drugi film, dzięki któremu zdobył jeszcze nominacji i nagród (Oscara, statuetkę BAFTA, Złoty Glob, Image Award, Złotego Satelitę oraz liczne wyróżnienia krytyki), przyniosła mu druga, stworzona w tym samym roku kreacja, a mianowicie legendarnego bluesmana Raya Charlesa w biograficznym obrazie Taylora Hackforda – "Ray". Nikt już nie miał wątpliwości, że Foxx to nie tylko znakomity komik, ale także utalentowany aktor dramatyczny. Jamie wystąpił również w "Miami Vice" (2006), "Królestwo" (2007). W 2003 roku został aresztowany za szarpaninę z policjantem w kasynie w Nowym Orleanie (podobno stanął w obronie swojej siostry), został skazany na pół roku więzienia w zawieszeniu, grzywnę w wysokości 1500 dolarów oraz dwuletni dozór kuratorski.
8.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Django
8.4
Django
Django Unchained
2012 Django
7.3
Szefowie wrogowie
Horrible Bosses
2011 Dean "MF" Jones
5.0 2011 Wanda
6.9
Solista
Soloist, The
2009 Nathaniel Ayers
7.9
Prawo zemsty
Law Abiding Citizen
2009 Nick Rice
8.7 2003 Czarny Tony Blair
6.4 1997 (gościnnie) (on sam)
8.1 1996 Woody (05.03.1996) (gościnnie)
5.9
Zabaweczki
Toys
1992 Baker
6.1 1992 Trener Armstrong (16.02.1996) (gościnnie)
8.3 1992 (gościnnie) (on sam)
10.0
Roc
1991 Zwariowany George (21.03.1993) (gościnnie)
8.7 1990 Różne role
7.8
Biografie
Biography
1987 on sam (10.11.2000) (gościnnie) (on s

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jamie Foxx filmy Jamie Foxx najlepsze filmy Jamie Foxx zdjęcia Jamie Foxx galeria Jamie Foxx biografia Jamie Foxx nominacje Jamie Foxx nagrody i wyróżnienia Jamie Foxx filmografia Jamie Foxx aktor Jamie Foxx reżyser Jamie Foxx scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.